Zacht

Zachte lenzen

Zachte lenzen


Zachte lenzen zijn er in alle denkbare varianten. Van daglenzen tot lenzen die je een maand aan een stuk, dag en nacht, kunt dragen. De tegenwoordig meest voorkomende soort zijn de maandlenzen. Deze lenzen kun je een maand, alleen overdag, dragen. 

Ook als je een (niet al te sterke) cylinder in je bril hebt kun je prima zachte lenzen dragen.


Ogen moeten ademen!

Om goed te kunnen functioneren en gezond te blijven hebben ogen zuurstof nodig, ze moeten als het ware kunnen "ademen". Het hoornvlies (voorste, doorzichtige deel van het oog, ook wel "cornea" genoemd) haalt de nodige zuurstof uit de lucht: deze lost op in het dun laagje traan op het oog, en kan zo worden opgenomen door de cellen van het hoornvlies.

Een gewone contactlens maakt dit proces wat moeilijker, omdat ze een soort barrière vormt tussen de lucht en het oog . Om te voorkomen dat het oog op termijn nadelen van een verminderde zuurstoftoevoer zou ondervinden, raden contactlensspecialisten meestal aan de lenzen niet langer dan 8 à 10 uur per dag te dragen.


We hebben lenzen nodig die meer zuurstof doorlaten.

De levensstijl van de huidige consument stelt echter vaak hogere eisen (denk maar aan het aantal uren dat de meesten doorbrengen achter een computerscherm!) en de aanbevolen draagtijden worden haast altijd overschreden.

Nogal wat lensdragers hebben last van dingen die mogelijk op een zuurstoftekort wijzen, zoals rode ogen, oncomfortabele lenzen aan het eind van de dag, soms een wat branderig gevoel of jeuk, het gevoel droge ogen te hebben...

De Silicon-Hydrogel lenzen, ondertussen ook al toe aan de derde generatie, zijn veel meer zuurstofdoorlatend dan de gewone maandlenzen. Dank zij deze eigenschap kunnen ze langere tijd gedragen worden zonder dat de ogen "in ademnood" komen. Door hun lager watergehalte zijn deze lenzen ook uiterst geschikt voor mensen die zich in veeleisende omgevingen bevinden: ruimtes met airco, drogere lucht. Ook mensen die veel achter een beeldscherm zitten zullen deze lenzen als veel prettiger ervaren.


Een nieuwe ontwikkeling is de contactlens met een  klein beetje extra plussterkte in rand van de lens. Lezen, kijken op je telefoon of tablet en beeldchermwerk gaan daardoor een stuk makkelijker en minder vermoeiend.


The Comfort Club is ons nieuwe huismerk contactlenzen en vloeistoffen.